Beste vrienden, donoren, sponsoren en volgers,

Nog steeds beheerst het Corona-virus de wereld, zowel in Nederland, als in de Dominicaanse Republiek en Haïti lijden veel mensen aan de gevolgen hiervan.

In Dominicaanse Republiek zijn tot op heden officieel ca. 125.000 besmettingen en 2.250 overledenen. In Haïti zijn er officieel 9.040 besmettingen en 240 overledenen. Voor beide landen geldt dat iedereen ervan overtuigd is dat de werkelijke aantallen veel hoger zijn, omdat de rapportage zeer te wensen overlaat.

In de Dominicaanse Republiek zijn in juni presidentsverkiezingen gehouden en is Luis Abinader gekozen tot nieuwe president. Het gevolg hiervan is dat er momenteel veel wijzigingen plaatsvinden op bestuurlijk niveau wat de slagvaardigheid niet ten goede komt. Tevens zijn er nog veel beperkingen ivm corona-maatregelen. Naast de gezondheidscrisis is er een groot economisch probleem. De toeristenindustrie goed voor 12% van het Bruto Nationaal Product, ligt helemaal stil. Veel bedrijven zijn gesloten. In de Dominicaanse Republiek en Haïti betekent geen werk, geen inkomen. Veel gezinnen lijden honger.

De school in Mao is nog steeds gesloten, men probeert digitaal les te geven. Dit is beter dan niets, maar via een mobiele telefoon en gebrekkig internet/wifi blijft het behelpen. Op het platteland is dit zelfs helemaal geen optie.

De fabriek waar we onze toiletpotten kopen is nog gesloten, daarom hebben we besloten te importeren. Na de nodige vertraging bij het inklaren hebben we nu 80 potten tot onze beschikking.

Op dit moment wordt er gebouwd aan 26 latrines in Sajanoa, het dorp waar we er al 52 gebouwd hebben. De mensen hebben dus al ervaring met het bouwen en nu zien we dat onze visie van zelfwerkzaamheid haar vruchten afwerpt.

Sajanoa 2020 2
Sajanoa 2020 3
Sajanoa 2020 4
Sajanoa 2020 5
Sajanoa 2020 6

Vorig jaar hebben we het dorp Villa Altagracia bezocht, hier is dringend behoefte aan latrines.
Onze projectleider Negro is er inmiddels een aantal keer op bezoek geweest en heeft afspraken gemaakt hoe we het project aan gaan pakken. De mensen gaan eerst zelf hun putten graven, hierna wordt het materiaal voor 26 latrines aangevoerd en komt onze metselaar/timmerman uit Sajanoa om de mensen te helpen en te leren hoe ze de latrines moeten bouwen.

Altagracia 2020 1
Altagracia 2020 2
Altegracia 2020 3

Het waterleidingproject in Privada is officieel opgeleverd. We waren uitgenodigd voor de officiële opening, maar helaas moeten we het alleen met de foto’s doen.

Privada 2020 2
Privada 2020 1

Het systeem functioneert uitstekend en wordt prima onderhouden. Op de foto’s de geschilderde watertank met omheining.

Privada 2020 3

De situatie in Haïti is nog steeds schrijnend, het parlement is ontbonden en president Jovenel Moise  regeert bij discreet. In Porto Prince bepalen criminele bendes het straatbeeld. De bevolking wil nieuwe verkiezingen, maar de situatie is dusdanig onveilig dat deze uitgesteld zijn.

Op het platteland is de situatie redelijk rustig, alhoewel de honger ook daar toeslaat. In Savanne is het gelukt om op afstand samen met de dorpsbewoners een nieuwe watertank te bouwen. Ze hebben nu voldoende drinkwater van goede kwaliteit. Er wordt gekeken om hetzelfde te doen op een andere locatie in het dorp en we proberen begin komend jaar materiaal voor 26 latrines ter plaatse te krijgen, die dan door de bewoners zelf gebouwd gaan worden.

Haiti 2020 1
Haiti 2020 2

Ondanks alles zijn we toch dankbaar voor alles wat er het afgelopen jaar gerealiseerd is.

We bedanken iedereen die begaan is met het lot van de mensen in de Dominicaanse Republiek en Haïti en voor de steun aan YDF om mensen te helpen die het zo nodig hebben. Wij doen ons uiterste best om het werk voort te zetten en zoeken naar alternatieve wegen om dit te realiseren.

Ook namens de mensen in de Dominicaanse Republiek en Haïti een gezegende kerst en een gelukkig en gezond nieuw jaar toegewenst.

Met hartelijke groet,

Arjan en Wil Groeneveld