Las Canoas is een dorpje met ca. 2500 inwoners in het westen van de Dominicaanse Republiek in de buurt van de stad San Juan. We hebben daar de beschikking over een huisje (3x5m) van een alleenstaande vrouw die tijdens ons verblijf bij haar zus intrekt. Een paar huizen verder wordt er voor ons gekookt. Zo leven we met en tussen de bewoners van Las Canoas wat een enorme band schept.
Latrines
In drie jaar hebben we (met de bewoners) 350 latrines gebouwd. Alle materialen worden lokaal ingekocht. Negro onze projectmanager in de DR zorgt voor training, opleiding, inkoop, planning en logistiek. Ons EPHA trainingsteam organiseert cursussen op het gebied van sanitaire voorzieningen en hygiëne
Ons EPHA trainingsteam organiseert cursussen op het gebied van sanitaire voorzieningen en hygiëne. Alle inwoners die in aanmerking komen voor een latrine volgen eerst een cursus en graven hun eigen latrineput voordat er gestart wordt met de bouw.
Tijdens de bouw helpen ze mee en leren hoe een latrine gebouwd wordt en functioneert. Het opgerichte dorpscomité controleert regelmatig of de latrines goed onderhouden worden. Momenteel hebben praktisch alle huizen een latrine.
Water
Naast een gebrek aan latrines was er ook een tekort aan water. Het bestaande waterleidingsysteem dat eigendom is van de nationale waterleiding maatschappij INAPA verkeerde in een deplorabele toestand. Men had ongeveer 4 dagen per week gedurende 4-5 uur water per dag.
De pomp die het rivierwater naar de buffertank moet pompen liet het regelmatig afweten, het leidingsysteem vertoonde overal lekkages en bij de huisaansluitingen ontbraken vaak kraantjes, met als gevolg dat, wanneer er water was, ongeveer 50% verspild werd en ongebruikt wegspoelde.
Na diverse bezoeken aan het regionaal en hoofdkantoor van INAPA in San Juan en Santo Domingo, werd toegezegd dat het waterleidingsysteem verbeterd zou worden. In 2017 zijn er twee nieuwe pompen geïnstalleerd en is het leidingwerk verbeterd
Door voorlichting wordt er veel minder water verspild met als gevolg dat men momenteel praktisch iedere dag voldoende water heeft. Minder lekkages heeft ook het grote voordeel dat er minder plasjes staan waar de zika en dengue muggen hun eitjes in leggen waardoor er minder risico is op het zika-virus, dengue en malaria.
Training en voorlichting
We geven samen met EPHA training/voorlichting aan de kinderen en volwassenen over hygiëne, het gebruik van water en onderhoud van latrines. Onderdeel van de training is ook het schoonhouden van het dorp. Aangezien het vuil eerst niet opgehaald werd, was het dorp vergeven van afval. Overal lag plastic en viezigheid. De bewoners wisten niet beter en waren er aan gewend.
We vertellen hen wat dit voor gevolgen kan hebben in de vorm van ziektes veroorzaakt door ongedierte wat door het vuil aangetrokken wordt. We zijn gestart om bij één huisje de zaak op te ruimen als “voorbeeld” woning. Dit hielp want hierna zagen we overal mensen bezig om hun erf op te ruimen. Inmiddels wordt het vuil eenmaal per week opgehaald en ziet het dorp er een stuk schoner uit.
INAPA
In 2015 zien we ineens overal op “dixie” lijkende polyesterhuisjes staan. Bij navraag blijkt dat INAPA, 130 “eco” toiletten geplaatst heeft. Het probleem was dat geen van deze toiletten gebruikt werden. De bewoners vonden de kwaliteit onacceptabel. Met name de polyestertoiletpotten waren instabiel en niet schoon te houden, de openingen aan de onderzijde gaven onvoldoende privacy. De “opvangbak” onder de toiletpot zou iedere 3 maanden door een vacuümwagen leeggemaakt moeten worden, wat in de praktijk onuitvoerbaar was.
We namen contact op met de directeur van INAPA in Santo Domingo die verantwoordelijk is voor ontwikkelingsprojecten en vertellen haar de situatie in Las Canoas. Ze kende het verhaal maar zei dat het geheel was uitbesteed door een andere afdeling en zij hier geen invloed op kon uitoefenen. Er bleken 3000 van deze toiletten in de DR geplaatst te zijn met allemaal hetzelfde probleem. We vroegen haar of we een aantal van deze latrines, als pilot om mochten bouwen om zo nog een deel van het project te redden. We kregen “officieus” toestemming en bouwden 3 latrines om.
Er werd een klassieke put gegraven met daarop een betonvloertje en een porseleinen toiletpot. We gebruikten alleen het polyester huisje waarvan we de openingen aan de onderzijde verkleinden. Het resultaat was tot volle tevredenheid van de bewoners. De directeur van INAPA kwam persoonlijk kijken en vroeg of we de overige huisjes ook aan wilden passen. In de maanden die hierop volgden hebben we 50 latrines omgebouwd. De overige 80 zijn op onverklaarbare wijze, door de aannemer die ze geplaatst had, weggehaald. Wat ermee gebeurd is blijft een raadsel.
School
In Las Canoas zijn 2 basisscholen waar de kinderen in shifts naar toe gaan. De ene helft ’s morgens en de andere helft ’s middags. De kwaliteit van het onderwijs is, om het voorzichtig te zeggen, niet van een al te hoog niveau. Bij de school met ca. 120 leerlingen waren geen latrines en bij de school met 240 leerlingen was 1 latrine. Tijdens één van onze bezoeken ontdekten we de erbarmelijke toestand, meisjes maakten er geen gebruik van en de jongens plasten buiten tegen een muurtje. In overleg met de directeur hebben we bij de ene school het latrine gebouwtje geheel gerenoveerd en bij de andere een nieuw gebouwtje geplaatst. Het EPHA team heeft een training voor het onderwijzend personeel en lesmateriaal voor de kinderen georganiseerd, met als gevolg dat alles er weer spik en span uitziet en volop gebruikt wordt.
Bij de school met ca. 120 leerlingen waren geen latrines en bij de school met 240 leerlingen was 1 latrine. Tijdens één van onze bezoeken ontdekten we de erbarmelijke toestand, meisjes maakten er geen gebruik van en de jongens plasten buiten tegen een muurtje.
In overleg met de directeur hebben we bij de ene school het latrine gebouwtje geheel gerenoveerd en bij de andere een nieuw gebouwtje geplaatst. Het EPHA team heeft een training voor het onderwijzend personeel en lesmateriaal voor de kinderen georganiseerd, met als gevolg dat alles er weer spik en span uitziet en volop gebruikt wordt.
Resultaat
In drie jaar tijd is er veel tot stand gekomen. Het dorp is enorm vooruit gegaan en neemt nu zelf initiatieven om de situatie verder te verbeteren. Men werkt nu o.a. aan buitenschoolse opvang om zo het onderwijs te verbeteren. Wij blijven contact houden met de mensen en daar waar nodig te ondersteunen.