Beste vrienden, donoren, sponsoren en volgers,

Al twee jaar zijn we in de ban van het Covid virus.
Iedere keer hopen we dat het voorbij is, maar dan komt er een nieuwe variant en zijn we terug bij af.
Het helpt niet om bij de pakken neer te zitten en te mokken over alles wat niet meer kan en mag, het is beter om energie te putten uit de dingen die wel mogelijk zijn.
We zijn daarom ook  blij te kunnen melden dat het gelukt is om in het afgelopen jaar 78 latrines te bouwen. In Sajanoa 26 en in Villa Altagracia 52 stuks. In beide dorpen waren de mensen bijzonder enthousiast en hebben er gezamenlijk hun schouders onder gezet met een prachtig resultaat als gevolg.

Afbeelding1

 

 Momenteel worden er 26 latrines gebouwd in het dorpje Orégano Chiquito, die zoals het er nu uitziet voor het einde van het jaar opgeleverd worden.

Het totaal voor dit jaar komt daarmee op 104 latrines, een mooi resultaat waar we blij mee zijn.

Negro onze projectleider en Robert de timmerman/metselaar doen fantastisch werk, ondanks alle beperkingen slagen zij erin om het werk toch doorgang te laten vinden.
Net zoals hier in Nederland zijn de prijzen van bouwmaterialen in de Dominicaanse Republiek enorm gestegen (bijna 30%) en zijn sommige materialen zoals toiletpotten moeilijk verkrijgbaar. Een financiële tegenvaller maar daar komen we hopelijk ook weer overheen.

Oregano Chiquito 3
Oregano Chiquito 2
Oregano Chiquito 4
Oregano Chiquito 5

Haïti

Onvoorstelbaar wat er in Haïti gebeurd. President vermoord, aardbeving in het Zuid Westen, tropische storm Grace, 17 missionarissen gekidnapt, tankauto met benzine ontploft met meer dan 75 doden, hulpverleners die het land verlaten,  totale chaos en wanhoop.
Ook het gebied Grand‘ Anse waar we in 2017 geweest zijn om de waterleiding te herstellen na de orkaan Matthew is zwaar getroffen. Tijdens deze reis ontmoetten we René en Marianne Lako, een Nederlands echtpaar, die voor Hope Force International werken en sinds 2010 in Haïti wonen. We worden regelmatig door hen op de hoogte gehouden van de situatie ter plaatse. René is inmiddels een aantal keren naar het aardbevingsgebied geweest. Tot nu toe ging het voornamelijk om hulp bij eerste levensbehoeften, zoals voedsel, drinkwater, en dekzeilen (tarps) om de meestal zwaar beschadigde huisjes beter te beschermen. Vanwege de onveiligheid is het moeilijk om de materialen vervoerd te krijgen. Ook is er een groot gebrek aan brandstof, zowel benzine als diesel. We hebben René en Marianne financieel gesteund om  noodhulp te verlenen.

Haiti 2021 1
Haiti 2021 2

In het noordelijk gelegen dorp Savanne is men bespaart gebleven van de gevolgen van de aardbeving, maar tot op heden zijn we er niet in geslaagd om de materialen voor de te bouwen latrines er naar toe te sturen. Het lijkt er op dat het nu iets veiliger wordt, begin december hebben Negro en de leiders van Savanne overleg gehad over hoe het transport van 26 latrine bouwpaketten geregeld kan worden. Als alles volgens plan verloopt, zal dit begin 2022 plaatsvinden. Het project zal gefinancieerd worden door de Sichting Haiti Project waarvan Leo Groendijk voorzitter is.

Mao

Met de school in Mao gaat het naar omstandigheden goed. Er wordt weer fysiek les gegeven en afgelopen week hebben ze met elkaar kerstfeest gevierd.

Afbeelding8
Mao kerst 2021 1

Ondanks alle beperkingen zijn we dankbaar voor alles wat er het afgelopen jaar gerealiseerd is en blijken we op “afstand” ook het nodige voor elkaar te kunnen krijgen.

We bedanken iedereen die begaan is met het lot van de mensen in de Dominicaanse Republiek en Haïti en voor de steun aan YDF om mensen te helpen die het zo nodig hebben. Wij doen ons uiterste best om het werk voort te zetten en zoeken naar nieuwe wegen om dit te realiseren.
Ook namens de mensen in de Dominicaanse Republiek en Haïti een gezegende kerst en een gelukkig en gezond nieuw jaar toegewenst.

Met hartelijke groet,

Arjan en Wil Groeneveld