Savane Entourée is een klein dorpje in het noordoosten van Haïti, hemelsbreed slechts 100 km van de grensplaats Dajabon in de Dominicaanse Republiek. Het dorpje met ca. 2000 inwoners is met de auto praktisch niet te bereiken. Via Water for Everyone was het verzoek gekomen of we in het dorp de watervoorziening konden verbeteren en latrines wilden bouwen.

Tijdens ons oriënterend bezoek zagen we dat de watervoorziening schrijnend was. De oude betonnen inlaattanks waren verzakt en gescheurd en kleine kinderen schepten met schaaltjes water om hun jerrycans te kunnen vullen. We hoorden dat in de droge tijd men een uur heen en een uur terug moest lopen om water te halen. In het dorp waren praktisch geen latrines te vinden. De mensen leiden een pover bestaan maar berusten in het algemeen in hun situatie.

We spreken af dat we in november/december terugkomen om als pilot 25 latrines te bouwen en een handpomp te installeren. De materialen kopen we in de DR, omdat ze hier aanzienlijk goedkoper zijn.

Als we in november via de DR naar Savane willen reizen komen we niet verder dan de grens bij Dajabon. De situatie in Haïti is explosief. Het hele land is in opstand tegen de regering als gevolg van de vele prijsverhogingen en schaarste aan bijna alles. Er zijn wegblokkades, het openbaarvervoer rijdt niet, er wordt geplunderd en er worden mensen gemolesteerd, kortom het is niet verantwoord de grens over te steken. Gelukkig is het transport van de materialen met een speciale terreinvrachtwagen wel goed aangekomen. Als we telefonisch contact hebben en vertellen dat het niet verantwoord is te komen is de teleurstelling groot. We spreken af dat wanneer de situatie weer beter is, ons Dominicaans bouwteam de eerste week van januari naar Savane komt om de latrines te bouwen. Intussen hebben wij ons reisplan gewijzigd en gaan projecten in  de DR bezoeken.

In januari reist ons bouwteam naar Savane en bouwt in ruim een week 24 latrines. De bewoners hebben op 1 na zelf hun putten gegraven alleen de hulp tijdens de bouw laat te wensen over. Eén van onze EPHA teamleden die ook Frans en Creools spreekt reist de laatste dagen van de bouw naar Savane om de training hygiëne en sanitatie te geven. Men heeft toegezegd om latrine nr. 25 zelf te bouwen zodra de put gegraven is. Al met al is de eerste pilot, zei het met hindernissen toch redelijk geslaagd.  

Na veelvuldig overleg per whatsapp komen we overeen dat ze zelf de pomp gaan installeren. We geven uitgebreid instructie hoe e.e.a. uitgevoerd moet worden. Na een week krijgen we een videootje met daarop de pomp die water geeft.

Helaas krijgen we na 4 maanden een berichtje dat de pomp droog staat en dat ook de andere bronnen praktisch geen water meer geven. Het heeft ruim 2 maanden niet geregend met als gevolg dat het grondwaterpeil gezakt is met alle gevolgen van dien. Bovendien horen we dat ze de zuigbuis niet op de diepte die we aangegeven hebben gebracht omdat ze stenen tegen kwamen en er “toen” wel voldoende water was. Men denkt soms wel erg simpel en kiest niet altijd de juiste oplossing.

 

Eind 2019 is de situatie nog meer verslechterd. Voor ons is reizen naar Haïti te gevaarlijk. Met veel kunst en vliegwerk lukt het ons om materiaal voor 26 latrines in Savane te krijgen. Ook voor onze Dominicaanse bouwploeg is het te gevaarlijk om naar Haïti te gaan.
In januari 2020 krijgen we het bericht uit Savane, dat men zelf de latrines gebouwd heeft. Voor ons een aangename verrassing en een stimulans om door te gaan, hoe lastig dit ook is.