Beste vrienden, donoren, sponsoren en volgers,

Al weer een half jaar voorbij en nog steeds wordt ons leven voor een deel bepaald door het Covid-19 virus.
Gelukkig komt het vaccineren goed op gang en is er stapje voor stapje wat meer mogelijk. Ook in de Dominicaanse Republiek wordt er gevaccineerd maar de vaccinatiegraad is laag met als gevolg dat er voor verschillende gebieden weer een avondklok is ingesteld.
In Haïti wordt praktisch niet gevaccineerd en daar schijnt nu ook de Indiase variant op te duiken.
Zoals het er nu uitziet kunnen we voorlopig nog niet naar de Dominicaanse Republiek en zeker niet naar Haïti.

We zijn blij te kunnen melden dat het ons gelukt is in januari 52 latrines te laten bouwen. In Sajanoa 26 en in Villa Altagracia 26 stuks. In beide dorpen waren de mensen bijzonder enthousiast en hebben er gezamenlijk hun schouders onder gezet met een prachtig resultaat als gevolg.

YDF samen sterk
YDF6
YDF5

Afgelopen week zijn we  gestart met de bouw van nog eens 26 latrines in Villa Altagracia en zijn we bezig met de voorbereidingen voor 26 latrines in het dorpje Orégano Chiquito Azua. Dit dorpje hebben we zelf nog niet bezocht.
Negro, onze projectleider, is gelukkig al tweemaal gevaccineerd en mag dus reizen, zodat hij de projecten kan begeleiden en coördineren.

Afbeelding3
Afbeelding2a
YDF4

De situatie in Haïti is uitzichtloos, het leven daar bestaat uit dood, moord, diefstal, kidnapping, straffeloosheid en onzekerheid.
In de Dominicaanse Republiek zijn serieuze plannen om een grensmuur van 380 km te bouwen om hiermee illegale immigratie, drugshandel en handel in gestolen voertuigen te voorkomen. Er leven op dit moment ca. een half miljoen Haïtianen illegaal in de Dominicaanse Republiek. Grote groepen Haïtianen worden de grens overgezet, wat de nodige spanningen met zich meebrengt in het grensgebied. Het is voor buitenlanders te gevaarlijk om het land te bezoeken, zelfs de Dominicanen durven er niet meer naartoe.
De pastor/burgemeester en projectleider van Savanne, waarmee we in het verleden contact hadden, is geëmigreerd naar Amerika en heeft zijn werk “overgedragen” aan zijn broer en de nieuwe pastor. Beiden hebben weinig tot geen ervaring met onze projecten en de communicatie verloopt moeizaam.
Om toch wat te kunnen doen, hebben we samen met Water for Everyone contact gezocht met Steeven, een oud leerling van de waterschool in Port au Prince. Hij spreek goed Engels en weet het nodige van watersystemen en latrines.
Steeven heeft Savanne bezocht met als doel te inventariseren hoe de situatie in het dorp nu is en wat eventueel de mogelijkheden zijn om er latrines te bouwen.

Zijn bevindingen geven ons weer wat hoop. In het dorp is het rustig en het overgrote deel van de 52 gebouwde latrines worden goed gebruikt en onderhouden.

Afbeelding9

Er zijn families die hun latrine ook beschikbaar stellen voor de buren. Op zich nobel maar aan de andere kant weer een risico dat wanneer er wat fout gaat er meerdere families besmet worden.

Ook zijn er families die al een put gegraven hebben in de hoop dat zij in de toekomst ook een latrine krijgen.

YDF11
YDF10

We onderzoeken nu of we de latrines als bouwpakket vanuit de Dominicaanse Republiek naar Savanne kunnen transporteren, waarbij Steeven als coördinator optreedt en de mensen zelf hun latrines bouwen.
Het transport is nog het grootste probleem, in verband met het grote aantal berovingen onderweg en de corruptie aan de grens om de goederen in te voeren. We hopen een oplossing te vinden waarbij de risico’s zo klein mogelijk zijn.

YDF12
YDF13

Bedankt voor jullie support en medeleven ook namens de mensen in de Dominicaanse Republiek en Haïti. We blijven wegen zoeken om het werk voort te zetten en zo de allerarmsten te kunnen helpen.

Met hartelijke groet,

Arjan en Wil Groeneveld
Youth Development Foundation