Dit is alweer de laatste nieuwsbrief in 2019 met een verslag van onze reis in november.

Ons plan  voor deze reis was om eerst in Sajanoa (Dom.Rep.) 26 latrines te bouwen en daarna door te reizen naar Savanne in Haïti om hetzelfde te doen en het watersysteem te verbeteren. Helaas verliep het anders. Dachten we een jaar geleden dat het in Haïti niet slechter kon, maar niets bleek minder waar.  De situatie is desastreus, er is bijna geen brandstof meer wat betekent dat het vervoer grotendeels stil ligt.  Voor veel goederen is men afhankelijk van import. Het gevolg is dat er naast brandstof, gebrek is aan bijna alles, maar vooral aan voedsel en medicijnen. We kregen een bericht van de Nederlandse consul in Port au Prince met het uitdrukkelijke advies niet naar Haïti te reizen, omdat de situatie, zeker voor “buitenlanders”, levensgevaarlijk is.  
De mensen in Savanne hebben het moeilijk, maar hebben op het platteland gelukkig geen last van gewelddadigheden.

 

 

 

 

 

Tijdens ons verblijf in de Dom. Rep. was het zelfs niet mogelijk om de materialen voor de latrines naar Savanne te transporteren.

Gelukkig kunnen we nu melden dat het 12 december j.l. gelukt is om alles veilig in Savanne te krijgen. Begin januari hoopt ons Dominicaans bouwteam naar Savanne te kunnen gaan om de mensen daar te helpen met de bouw van de latrines en de verbetering van het watersysteem.

Het doet pijn om te ervaren dat het je soms onmogelijk wordt gemaakt om mensen te helpen die het zo hard nodig hebben. Des al niet te min blijven we moed houden op  betere tijden.

Naast het trieste verhaal van Haïti is er gelukkig ook goed nieuws te melden.  

In Sajanoa zijn de mensen voortvarend aan de slag gegaan. Na de eerste latrines begin dit jaar, hebben ze de smaak te pakken. Toen we aankwamen waren de 26 latrines al voor 75% klaar. Prachtig om te zien hoe de dorpelingen er gezamenlijk de schouders onder zetten om hun situatie te verbeteren.

Voor ons bleef er niet veel meer over dan hier en daar wat puntjes op de i te zetten, veel koffie drinken en een overvloed aan avocado’s, bananen, sinaasappelen en ander exotisch fruit, wat we aangeboden kregen, mee naar ons logeeradres te nemen. Daar werd het verwerkt in heerlijke maaltijden en vruchtendrankjes. De gastvrijheid was weer overweldigend en we waren dankbaar en blij dat Robert en zijn vrouw Dora-Lisa weer bijna helemaal hersteld zijn na hun ernstig motorongeluk in juni.

Na ons vertrek reisden we door naar Villa Alta Gracia om te overnachten bij Nehemia en zijn familie. Nehemia is een enthousiast lid van onze EPHA groep die de trainingen op het gebied van hygiëne en sanitaire voorzieningen organiseren. Hij had het verzoek gekregen van een dorpje in de buurt of we daar misschien ook latrines wilden bouwen.

Er werd een afspraak gemaakt om de volgende morgen een bezoek te brengen. We werden ontvangen door een afvaardiging van het dorp, die ons hun situatie uitlegden. Voor ons inmiddels, hoe schrijnend ook, een vertrouwd beeld. Een eerste inventarisatie leverde een behoefte aan ca. 60 latrines op.
Zonder toezeggingen te doen, hebben we de mensen belooft dat we gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn

De school in Mao blijft groeien.

Nadat we dit jaar de keuken en eetzaal hebben gerealiseerd zijn er inmiddels 3 leslokalen op het dak van de eetzaal bijgebouwd. Alhoewel er nog geen ramen en deuren in zitten zijn de lokalen al volop in gebruik. Men heeft inmiddels 370 leerlingen. De groei heeft ook een nadelig effect. Kregen de leerlingen eerst driemaal per week een ontbijt nu is dit, door het groeiend aantal leerlingen, om financiële redenen helaas teruggebracht naar tweemaal per week. Men is in gesprek met de overheid voor meer financiële armslag, zodat de frequentie van het ontbijt weer uitgebreid kan worden.

 

Indenor

We hebben een gesprek gehad met Indenor, een stichting die zich inzet voor de ontwikkeling van het noordwesten van de Dominicaanse Republiek. Zij krijgen veel aanvragen voor het bouwen van latrines en aanleg en verbetering van waterleidingsystemen. Doel van het gesprek was mogelijke samenwerking te onderzoeken. We hebben afgesproken om meer informatie uit te wisselen en daarna te bekijken hoe we elkaar kunnen helpen/versterken.

 Privada

Het waterleidingsysteem in Privada werkt naar volle tevredenheid, de mensen in het dorp zijn er nog iedere dag blij mee.

Hatillo de San Lorenzo

De wastafels bij de school in Hatillo de San Lorenzo worden intensief gebruikt door zowel leerlingen als onderwijzend personeel.

Capotillo

De aanleg van het nieuwe waterleidingsysteem in Capotillo heeft vertraging opgelopen, omdat eerdere toezeggingen van andere sponsoren niet zijn nagekomen.

Potrero

In het dorp Potrero is men er nog niet uit of men het vervuilde water uit het kanaal wil gaan gebruiken of, dat men toch een beroep wil doen op de overheid om water per tankwagen aan te voeren.

Website

Onze nieuwe website www.ydf-foundation.com  is online, we werken nog aan de Spaanse en Engelse versie. Verder hebben we een module toegevoegd, die het eenvoudiger maakt om rechtstreeks (eenmalige) donaties en giften over te maken via Ideal of Pay-Pal en hebben we een nieuw email-adres contact@ydf-foundation.com
We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden.

 Ondanks wat tegenslagen kijken we terug op een jaar waarin weer veel tot stand gekomen is, ook al lopen dingen soms anders dan je gehoopt had. Voor ons in ieder geval voldoende stimulans om ons werk voort te zetten.

We bedanken een ieder voor de steun en medeleven het afgelopen jaar, ook namens de mensen in de Dominicaanse Republiek en Haïti.

Wij voelen ons gedragen bij het werk wat wij mogen doen.

Fijne feestdagen en een gezond en inspirerend 2020

 

Met hartelijke groet,

Arjan en Wil Groeneveld
Youth Development Foundation