Bouw van latrines, aanleg en verbetering waterleiding systeem in Maluco/Arroyo Mingo

juni 2013 Maluco

Ons vierde project. Ditmaal niet met World Servants maar met Mano a Mano, uit Bolsward. Mano a Mano voert projecten uit met groepen volwassenen uit Nederland in de omgeving van Arroyo Mingo. Voor ons een mooie gelegenheid om ervaring op te doen met het bouwen van latrines en aanleggen van waterleidingsystemen.

juni 2013 Arjan 017

Onze uitvalsbasis was het regionaal trainingscentrum van Servidores Mundiales (gebouwd door World Servants) en is alleen te bereiken met trucks, 4wheeldrives, motorbikes of te voet.

Het project werd begeleid door Servidores Mundiales en Tasicar (een landelijk opererende aannemer gespecialiseerd in waterleiding projecten).
De 100 latrines lagen als bouwpakketten opgeslagen in een lokale kerk, evenals het materiaal voor de aan te leggen waterleiding en tappunten.

De bestaande bron voor de waterleiding had te weinig capaciteit en moest ca. 600m verder in de bergen opnieuw op het systeem worden. De tocht ernaar toe voerde 20 minuten in de laadbak van een truck over moeilijk begaanbare wegen tot de weg geheel ophoud en we te voet nog eens een halfuur de bergen in moesten trekken om ons doel te bereiken.

Gewapend met schoppen, pikhouwelen en bijlen begonnen we in dit onherbergzame gebied met het graven van de ca. 600m waterleiding.

juni 2013 naar de bron

Met een groep van 20 mensen hadden we er zeker 3 weken over gedaan dit voor elkaar te krijgen. Dat was geen optie, dus werd de hulp van del lokale bevolking ingeroepen. De volgende dag waren we met 80 mensen. Een aantal vrouwen gingen met ons mee om op houtvuurtjes een heerlijke warme maaltijd te bereiden. De klus was nu in 3 dagen geklaard. Vele handen maken licht werk.

DR 2013 098

Inmiddels was er ook een start gemaakt met het bouwen van de latrines. De bouwpakketten werden verdeeld over de huisjes. De bewoners moesten zelf zorgen voor het graven van een septic tank.

In kleine groepjes werd dan gezamenlijk met de bewoners een afdekplaat met toiletpot gestort en kon het timmerwerk voor de opbouw beginnen. Mensen die voor het eerst in hun leven een zaag hanteren en euforisch werden als ze hun “eigen” latrine gebouwd hadden.

IMG 3120

Oude waterleidingen en tappunten werden hersteld en nieuwe gemaakt. Wij kunnen het ons niet voorstellen hoe blij mensen worden, wanneer er bij hun huisje een kraan is waar water uit komt in plaats van met jerrycans te moeten sjouwen naar een riviertje of een tappunt verderop. De ca. 100 nieuwe kranen en een groot aantal gerepareerde was dan ook een enorme verbetering in het dorp.

De gastvrijheid van de mensen was overweldigend, we werden overladen met vers fruit, koffie, kokosmelk etc. De warme lunch iedere middag kregen we aangeboden door de dorpsbewoners, een kok die twee weken vrijaf nam om geheel belangeloos voor ons te koken. Kom daar maar eens om in Nederland.