Na een grondige voorbereiding en diverse trainingen door World Servants in Wolvega, gaan we in de zomer van 2010 voor het eerst met 23 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 16-23 jaar en 5 stafleden op reis naar de Dominicaanse Republiek om in de sloppenwijken van Constanza huizen te bouwen.

Constanza is het tuinbouwgebied van de Dominicaanse Republiek, het ligt in het midden  van het land, wat hoger in de bergen met frisse (koude) nachten, voldoende regen en vruchtbare grond. Men verbouwt er o.a. aardappelen, uien, aardbeien,  bonen en diverse koolsoorten.

YDF Constanza

Alles was ter plaatse voorbereid door Servidores Mundiales de zusterorganisatie van World Servants in de Dominicaanse Republiek.
Ons onderkomen in Constanza was midden in de wijk “El Gajito” waar ook gebouwd ging worden en bestond uit een aantal barakken met eenvoudige slaapzalen, een aantal douches (alleen koudwater), toiletten en een centrale ruimte met keuken

Lokaal werden hand- en spandiensten verleend door de pastor van de plaatselijke gemeente, twee tolken, een bouwbegeleider, een drietal professionele bouwvakkers en kookstaf.

De huizen hebben een oppervlak van ca. 40 m² en zijn opgetrokken in steen met een zinken golfplaten dak. De huizen hebben 2 slaapkamers, 1 keuken, 1 woonkamer, gang, kleine veranda, een toilet en zijn voorzien van water en elektriciteit.

YDF Constanza bouw huizen2
YDF Constanza bouw huizen

Het is wonderlijk om te ervaren hoe snel jongeren die nog nooit in de bouw actief zijn geweest het vak van bouwvakker onder de knie krijgen. In 10 bouwdagen werden er 4 huizen gemetseld, gestukadoord, geschilderd, voorzien van water en elektriciteit en sleutel klaar opgeleverd. Dit natuurlijk mede dankzij de hulp van een aantal professionals en de lokale bevolking.

YDF Constanza bouw huizen1

Naast het bouwen was er ook tijd om een aantal ochtenden de kinderen van de wijk een spelprogramma aan te bieden, kennis te maken met de lokale bevolking en uitstapjes te maken naar de stad, plaatselijke kerk, ziekenhuis, gevangenis en rechtbank.

YDF Constanza kinderwerk1
YDF Constanza kinderwerk
YDF Constanza huizen

Niet alleen voor de families die een nieuwe woning hebben gekregen was het een grote verandering in hun leven. Ook voor de deelnemers betekende het een ervaring die ze hun leven lang niet meer vergeten. De confrontatie met de armoede van de mensen in Constanza, in tegenstelling tot het luxe leven wat we in Nederland gewend zijn, zorgde voor een andere kijk op het leven. Ook de gastvrijheid van de mensen, in tegenstelling tot het vaak afstandelijke in ons land, zijn dingen om nooit te vergeten en waar wij veel van kunnen leren.

In de afgelopen periode zijn er door World Servants 34 huizen gebouwd. Op een totaal van ca. 400 woningen waarvan een aanzienlijk deel als “krot” beoordeeld moet worden. Het blijft lastig om te bepalen welke familie er voor een nieuwe woning in aanmerking komt.

Mede hierdoor en gezien het feit dat de Dominicaanse Republiek op de DAC lijst (ranglijst van ontwikkelingslanden) gerangschikt wordt onder “Middle Income Countries” en niet onder “Least Developed Countries” (waardoor veel landen, waaronder Nederland, geen ontwikkelingshulp meer aan de Dominicaanse Republiek verstrekken) heeft World Servants besloten haar activiteiten in de Dominicaanse Republiek in 2013 te beëindigen.