In oktober 2016 raasde de orkaan Matthew over het zuidwesten van Haïti. De schade was enorm, huizen vernield of zwaar beschadigd, wegen onbegaanbaar en drinkwatersystemen onbruikbaar. Nadat de grote hulpverleningsorganisaties de eerste nood geledigd hadden werd het stil.

ydf buvette1

Via onze partners van Water for Everyone kregen we het verzoek of we samen met hen, in het dorpje Buvette iets ten zuiden van de stad Jérémie, het watersysteem konden herstellen en latrines bouwen.
Na een oriënterend bezoek en de nodige voorbereiding was het in september zover dat we het project uit konden voeren. Inmiddels was het bijna een jaar geleden dat Matthew voorbij geraasd was.

Nog steeds woonden er mensen onder tentzeiltjes en moesten de kinderen in het dorp en half uur heen en een halfuur teruglopen om in jerrycans water te halen.

YDF Buvette kinderen halen water
YDF Buvette tank plaatsen

Door Matthew was de buffertank van de fundatie gewaaid, leidingen vernield en de pomp defect geraakt. Na drie dagen werken hadden we het systeem weer hersteld en vroegen we ons af waarom dit niet eerder had gekund.
Wat ons opviel is dat de mensen hier snel berusten in hun lot en lijdzaam afwachten tot er iemand komt om hen te helpen.
Eigen initiatief is zeldzaam, aan de andere kant begrijp je het ook, omdat een groot deel van het dorp analfabeet en bijna 80% werkeloos is.

YDF Buvette tank plaatsen1
YDF Buvette bouw latrine
YDF Buvette kraan loopt

De mensen zijn wel zeer goed in overleven. Door ons werk hadden de ca. 500 bewoners weer beschikking over schoon drinkwater. Tijdens ons verblijf hebben we nog 5 latrines gebouwd en een training hygiëne en sanitatie gegeven in de hoop dat men hier zelf een vervolg aan zou geven.

YDF Buvette cursus